2022. november 25-én és 26-án ünnepeljük a MOME Campuson és az Art+ Cinemában a MOME Animáció szak 42. születésnapját. A 40. kerek évfordulóra tervezett program a pandémia miatt nem valósulhatott meg, így 42 éves korunkig kellett várni, hogy méltón emlékezzünk meg és vissza Magyarország legsikeresebb animációs képzésének a történetére.

A kétnapos program keretében szakmai programokkal, mozizással és a szak legendás vásárával, a Grafixal ünnepeljük az animáció szak elmúlt 42 évét.

A november 25-i szakmai nap folyamán magyar és nemzetközi előadókkal, kerekasztal beszélgetésekkel, előadásokkal és mesterkurzusokkal készülünk a MOME Campuson. Szó lesz a ma fontosabb kérdéseiről, de beszélgetni fogunk arról is, hogy milyen utat járt be az animáció szak az elmúlt 42 évben, hogyan vált a MOME Anim, Magyarország egyik legnépszerűbb képzésévé és a nemzetközi porondon is meghatározó animációs műhellyé.

November 26-án a mozizásé lesz a főszerep. Az Art+ Cinema kistermében maratont tartunk a MOME Animáció szakon végzett hallgatók diplomamunkáiból, a nagyteremben pedig a diplomafilmekből összeállított tematikus blokkokat láthatjátok majd a nap folyamán. A jeles alkalomra a hazai művészeti szcéna és közélet meghatározó szereplői vállalták a kurátori szerepet és állították össze a programot. Láthatjátok majd a szak korai sikereit, filmeket az életről és szerelemről és olyan szürreális és experimentális alkotásokat, amelyek a kurátorok figyelmét felkeltették.

program

 • MINDEN PROGRAM INGYENES!

  Kérjük regisztrálj az eseményre!

  REGISZTRÁCIÓ

 • MOME Auditórium
 • 9:30

  megnyitó

  Fülöp József

 • 9:45

  Független animációs filmkészítés az árral szemben úszva

  A 'Salvation Has No Name' c. film esettanulmánya

  előadó: Joseph Wallace

  A BAFTA-jelölt brit animációs rendező, Joseph Wallace őszinte betekintést ad legújabb, 17 perces, 'Salvation Has No Name' című rövidfilmje gyártásának kulissza titkaiba. Elmeséli hogyan zajlott a producer keresés, mivel jár egy felnőtteknek szóló animációs film finanszírozása, hogyan kell pitchelni és eladni a film ötletet, mit kell tudni az európai koprodukciókról, milyen új kihívásokat hozott a covid és hogyan kell felkészülni egy nagy stáb irányítására és a jelentősen megnövekedő erőforrásokkal való gazdálkodásra.

  Az előadás nyelve angol.

 • 11:10

  zeitgeist

  a MOME animációt meghatározó generációs témák

  moderátor: Orosz Anna Ida
  résztvevők:
  Bleier Edit, M. Tóth Géza, Gauder Áron, Szederkényi Bella, Darabos Éva

  Beszélgetés az elmúlt évtizedekben a MOME animáció szak életét meghatározó művészeti és társadalmi témákról, az animáció hozzáadott értékéről és a zeitgeistről. Arról, hogy az elmúlt 42 évben milyen utat járt be a MOME animációs képzése, hogyan vált a MOME Anim, Magyarország egyik legnépszerűbb képzésévé és a nemzetközi porondon is meghatározó animációs műhellyé. Az elmúlt évtizedek egy-egy képviselője mesél majd arról, hogy milyen volt hallgatónak lenni, illetve szakvezetőként működni az animáció szakán. Az összefüggések, különbségek és hasonlóságok megértésében a beszélgetés moderátora, Orosz Anna Ida lesz a segítségünkre, aki animáció történészként átfogóan ismeri a szakmát és maga is óraadó a MOME Animáció szakán.

  A beszélgetés nyelve magyar.

 • 13:45

  talent management and animation

  előadó: Erika Forzy

  Az előadás egy 20 éves animációs karrier főbb állomásait és sikereit eleveníti fel, amely emblematikus filmek produceri munkáitól az ifjú tehetségek világsikerhez segítéséig ível, és számos érdekességgel és tanulsággal szolgál az animációs karrierépítéshez.

  Az előadás nyelve angol.

 • 15:00

  a tudatos kreátor

  Kreatív jógyakorlatok alkotóknak

  előadók:
  Bodrogi Bozán András (YouTube szakértő), Kovács Péter (YouTube), Farkas Dániel (COO - vezető menedzser), Farkas Júlia (animációs rendező, mutiplatform artist)

  Mozgóképes alkotóként az online jelenlét el- és megkerülhetetlen, nagy kérdés viszont, hogy hogyan érdemes jelen lenni a YouTube-on és más média platformokon. Hogyan kerüljük el az újévi fogadalmakhoz hasonló egyszeri megjelenéseket, összefüggéstelen és rendszertelen posztokat? Hogyan integrálható egy alkotó mindennapjaiba a rendszeres posztolás és online megjelenés? Hogyan érhetem el, hogy észrevegyenek? Mivel érdemes foglalkozni és mi az ami csak elvonja a figyelmet? A tervezés nem ismeretlen az animációs alkotási folyamatban, ez pedig jó kiindulási alap lehet az alkotók és kreátorok számára legyen szó csatorna vagy profil építésről, tartalom management-ről, márkaépítésről vagy jogi kérdésekről. Bodrogi Bozán András YouTube szakértő és Kovács Péter YouTube Lead Hungary.

  Az előadás nyelve magyar.

 • MOME UP_401
 • 17:00

  portfolio review

  szakértők:
  Bodrogi Bozán András - YouTube - social media (EN/HU)
  Erica Forzy - mainstream animáció (EN)
  Tomek Ducki - szerzői animáció (EN/HU)
  Joseph Wallace - stop motion (EN)
  Milo Cremer Eindhoven - immerzív storytelling, transmedia (EN)

 • MOME Ground
 • 17:15

  campus séta

  a MOME munkatársaival

  Találkozó a MOME Ground-ban!

előadók

November 25-én a MOME Campuson szakmai programokkal ünnepeljük az animáció szak elmúlt 42 évét. A nap folyamán magyar és nemzetközi előadókkal, kerekasztal beszélgetésekkel, előadásokkal és mesterkurzusokkal készülünk. Szó lesz a ma fontosabb kérdéseiről, de beszélgetni fogunk arról is, hogy milyen utat járt be az animáció szak az elmúlt 42 évben, hogyan vált a MOME Anim, Magyarország egyik legnépszerűbb képzésévé és a nemzetközi porondon is meghatározó animációs műhellyé.

Független animációs filmkészítés az árral szemben úszva

A 'Salvation Has No Name' c. film esettanulmánya

Joseph Wallace

Joseph Wallace is a BAFTA Cyrmu nominated animation director, writer and producer. He has made over a dozen short films since 2007 which have won awards, received Vimeo Staff Picks and screened at festivals around the world. His music video for Sparks, which was named one of the ten best British animated music videos of all time by Anim18, led to Wallace creating stop motion sequences for Edgar Wright’s documentary feature ‘The Sparks Brothers’. The film premiered at Sundance and Wallace’s segments were described as ‘hilarious’ by iNews and ‘cinematic’ by Guardian’s Mark Kermode. Wallace’s new short ‘Salvation Has No Name’, supported by BFI, France Televisions and Czech Film Fund is Exec Produced by Game of Thrones actor Maisie Williams and stars Money Heist’s Itziar Ituño. The film premiered at the Edinburgh Film Festival 2022 and was longlisted for Best Short Film at the British Independent Film Awards.

talent management and animation

Erika Forzy

With a career spanning over 20 years in the animation industry in the UK and Europe, Erika Forzy has been a talent scout for Passion Pictures for almost 10 years. She has produced the animation for some of the ad industry’s most successful and memorable campaigns and films including Adidas’ ‘Impossible Is Nothing’, Gorillaz’ ‘Do Ya Thing’ music video, and the BAFTA-nominated short film ‘City Paradise’ (directed by Gaëlle Denis). She discovered the talented Reka Bucsi and her short film project ‘Love’ in Paris during an ASF presentation and brought it to Passion Paris to co-produce. ‘Love’ was premiered at the 66th Berlinale.

She has recently joined the up-and-coming Studio la Cachette (Emmy Award for outstanding animation 2021) to accompany them in their international endeavours and help develop their internal long form projects while continuing to scout for amazing talents throughout the World for the Passion group.

zeitgeist

a MOME animációt meghatározó generációs témák

Orosz Anna Ida

Orosz Anna Ida 1986-ban született Budapesten. Filmtörténet–angol szakpáron végzett az ELTÉ-n, ahol jelenleg a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója. Kutatási területe a 70–80-as évek magyar animációs dokumentumfilmjei. 2012 óta a Nemzeti Filmarchívum animációs szakreferense; a MOMÉ-n 2013 óta tanít animációsfilm-történetet. A 2012-ben indított Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál alapító–kurátora. Rendszeresen vesz részt nemzetközi filmfesztiválokon zsűritagként, illetve programkurátorként.

Bleier Edit

1961-től a Magyar Iparművészeti Főiskola díszitő-festő szakára járt, a szakosodást követően Gémes József és Richly Zsolt társaságában folytatta animációs tanulmányait, Nepp József tanítványaként. 1966-ban szerezte diplomáját „animációsfilm rendező-tervezőként” és ezt követően helyezkedett el a Pannónia Filmstúdióban, Magyarország akkori egyetlen animációs cégénél, melynek 2015-ig volt munkatársa. Egyedi reklám- és sorozatfilmek kivitelezése mellett tankönyvet írt MOZGÁS címmel és a műfaj felfutásával egyidejűleg tanfolyamokat szervezett szakmabeli kollégáknak, felnőtteknek, gyerekeknek. 1978-ban indították el az „esti” felsőfokú animációs képzést az Iparművészeti Egyetemen a Pannónia Filmstúdió támogatásával, amely valójában 1980-tól „legalizálódott” nappali képzéssé a Typografika Tanszéken belül.

A rendszerváltás évében Jankovics Marcellel és Richly Zsolttal közösen megalakította az Animációs Diplomafilmek Megvalósításáért Alapítványt. Utolsó komolyabb munkája a 3x30 perces „Párbeszéd az animációról” című filmek.

Darabos Éva

Darabos Éva 2019-ben diplomázott a MOME Animáció szakán. Rajong minden mozgóképes technikáért és imád filmeket nézni a legkülönbözőbb műfajokból. Diplomafilmje, a Pá, kis panelom! számos díjat nyert, többek közt a kanadai OIAF 2020 legjobb dizájnért járó díját, itthon pedig a KAFF, Cinemira, Cinefest, Primanima is díjazta. Új rövidfilm tervének (Funfair) fejlesztése mellett, szabadúszó animációs művészként dolgozik. A szaktársaival közösen létrehozott HEN animációs csapat tagja és a Premome animációs előkészítőjének egyik tanára 2019 óta.

Gauder Áron

Gauder Áron 1999-ben végzett a MOME Animáció szakán. Diplomázása után harmadmagával alapította meg a KGB Stúdiót, ahol a klasszikus animáció mellett egyre több 3D animációval is foglalkozott. Olyan filmek speciális effektjei fűződnek a nevéhez, mint a Hukkle, a Taxidermia vagy a Liza, a rókatündér. 2005-ben jelent meg Novák Erikkel közös egészestés filmje az azóta kultikussá vált Nyócker!, amely elnyerte Annecy-ban a legjobb filmnek járó Kristály-díjat. Az utóbbi években dokumentumfilmeken, a Kojot animációs sorozaton és az ebből kinövő Minden a rokonom c. egész estés animációs produkción dolgozik.

M. Tóth Géza

Oscar-díj jelölt filmrendező. A KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője. A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia és az Amerikai Filmakadémia tagja. PhD, DLA, habilitált egyetemi tanár.

Szederkényi Bella

2009-ben végeztem a MOME Animáció szakon, az akkor még 5 éves képzésben. Az “Orsolya” című diplomafilmem számos nemzetközi fesztiválon versenyprogramban szerepelt, néhány helyen díjjal is jutalmazták.

A második filmem nemzetközi koprodukcióban készült, aminek a készítése során a produceri és gyártásvezetői feladatokból is kivettem a részem. Ennek köszönhetően jöttem rá arra, hogy a jól előkészített, alapos produceri munka megágyaz a felhőtlen alkotói légkörnek. Azóta is ennek a légkörnek a megteremtésén dolgozunk Gelley Bálint kollégámmal és üzlettársammal nap mint nap az általunk 2015-ben alapított CUB Animation stúdióban, ahol mind saját fejlesztésű tartalomkészítéssel, mind alkalmazott munkákkal foglalkozunk. A stúdió elmúlt 7 évében számos animációs rövidfilmet, és egy komplett animációs sorozatot fejlesztettünk és készítettünk. Megrendelői munkáink között találhatóak rövidfilmek, reklámok, oktatófilmek, videóklipek, applikációhoz készült videók, de nemzetközi koprodukcióban készült egészestés filmhez készült animációk is.

a tudatos kreátor

Kreatív jógyakorlatok alkotóknak

Bodrogi Bozán András

Bodrogi András új média szakember, zenei jogmenedzsment, videomarketing és tartalommenedzsment specialista. Minősített YouTube szakértő-trénerként, szerződött tanácsadóként a Google Magyarország által indított projektekben vesz részt, a cég partnereinek tart képzéseket a YouTube szolgáltatásban, a videós tartalmakban rejlő lehetőségekről. Előadóként számtalan hazai és európai média és zeneipari konferencián, egyetemeken, és oktatási programokban ad elő, vesz részt.

Kovács Péter

Pályafutását ügynökségi oldalon kezdte, ahol PPC-vel foglalkozott 2006-tól. 2008-ban megalapította az Omnicom Media Group keresőmarketing divízióját. Ezt követően a Nokia közép-európai régiójának digitális vezetője volt, ahol 5 ország digitális stratégiai irányításáért felelt. 2011-ben csatlakozott a Google budapesti csapatához, ahol a magyarországi ügynökségek fejlesztésén és iparági menedzserként dolgozik. A Youtube 2012-es bevezetése óta foglalkozik a platform hazai támogatásával, 2018-tól a YouTube hazai felelőse melynek keretében az új termékek és funkciók bevezetésén valamint a kreátor ökoszisztéma fejlesztésén dolgozik.

Farkas Dániel

Több, mint egy évtizede dolgozik online tartalomgyártókkal. Jelen volt a hazai Youtube és Influencer marketing területek indulásánál, tevékeny részt vállalt a területek kialakításában és fejlesztésében. A Star Network ügynökség szakmai vezetője, résztulajdonosa. Napi szinten foglalkozik YouTube csatornákkal és az influencer piacot érintő újdonságokkal, fejlesztésekkel. Motivációját a folyamatos fejlesztések, új lehetőségek feltérképezése és megvalósítása adja.

Farkas Juli

Animációs rendező, karakter tervező, multiplatform artist. Munkáival különleges vizuális univerzumot teremtett, bátran használja a különböző platformokat és kísérletezik új technológiákkal. Különös hangulatú és humoros munkái minden formában tökéletesen működnek legyen az akár GIF, NFT vagy éppen AR. Giphy profilja 21 milliárd megtekintésnél jár és olyan brandekkel dolgozott már együtt, mint a Warner Bros. az Adult Swim vagy az MTV (Music Television). Juli művészeti karrierje mellett az új generációkat is inspirálja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció szak oktatójaként.

kurátorok

November 26-án az Art+ Cinemában mi mással, mint filmekkel ünnepeljük a MOME Anim elmúlt 42 évét. A kisteremben maratont tartunk a MOME Animáció szakon végzett hallgatók diplomamunkáiból, míg a nagyteremben a diplomafilmekből összeállított tematikus blokkokat láthattok majd a nap folyamán. A jeles alkalomra a hazai művészeti szcéna és közélet meghatározó szereplői vállalták a kurátori szerepet és állították össze a programot. Láthatjátok majd a szak korai sikereit, filmeket az életről és szerelemről és olyan szürreális és experimentális alkotásokat, amelyek a kurátorok figyelmét felkeltették.

Orosz Anna Ida

Orosz Anna Ida 1986-ban született Budapesten. Filmtörténet–angol szakpáron végzett az ELTÉ-n, ahol jelenleg a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója. Kutatási területe a 70–80-as évek magyar animációs dokumentumfilmjei. 2012 óta a Nemzeti Filmarchívum animációs szakreferense; a MOMÉ-n 2013 óta tanít animációsfilm-történetet. A 2012-ben indított Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál alapító–kurátora. Rendszeresen vesz részt nemzetközi filmfesztiválokon zsűritagként, illetve programkurátorként.

Benkő Orsolya

Benkő Orsolya 2005-ben az ELTE Filmesztétika Szakon, majd a Sorbonne-on szerezte filmelméleti diplomáit. Gyakorlatát a The Coproduction Office párizsi irodájában végezte; hazatérve a magyarországi MEDIA Desk munkatársa volt. 2010-ben a Torino Filmlab egy éves kurzusán script doctori képzésen vett részt tutorként. Ezután számos nemzetközi és hazai workshopon tartott forgatókönyvíró kurzust. 2020-ig a Nemzeti Filmalap forgatókönyvfejlesztője volt, majd kislánya születése után a Nemzeti Filmintézetnél lett televíziós döntőbizottsági tag és a televíziós tartalmak fejlesztéséért felelős szakember.

Puzsér Róbert

Puzsér Róbert magyar publicista, kritikus, televíziós és rádiós műsorkészítő, író és youtuber. Kendőzetlen stílusa és frontális véleményei a hazai nyilvánosság egyik legmegosztóbb alakjává tették. Tevékenysége során nem konkrét elvárásoknak, hanem elvont eszményeknek igyekszik megfelelni. Működésének célja, hogy az értelmiség kulturális referenciáit szélesebb tömegek számára is átélhetővé és elsajátíthatóvá tegye.

Csupó Gábor

Csupó Gábor többszörös Emmy-díjas magyar - amerikai animációs filmalkotó, producer, rendező, zenész. A világhírű hollywoodi Klasky-Csupó animációs stúdió társalapítója. Olyan ikonikus, sokszorosan díjazott, hollywoodi csillaggal is büszkélkedő animációs alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Simpson család, a Fecsegő tipegők, a Thornberry család, vagy a Jaj, a Szörnyek.

Sárvári Zita

Sárvári Zita több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező művészeti tanácsadó és kurátor. Kommunikáció- és médiatudományt és Művészetelméletet tanult a Pécsi Tudományegyetemen, valamint Kultúratudományt és Európai Etnográfiát a berlini Humboldt Egyetemen. 2010-ben és 2012-ben Deák Dénes-ösztöndíjat kapott. A kritikusoknak és művészettörténészeknek szóló Kállai Ernő-ösztöndíjat 2016-ban kapta meg. 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a Budapest Portfolio Review zsűrijének és a MOME Fotó Tanszékének diplomabizottsági tagja volt. 2018 óta a Fajó Alapítvány művészeti tanácsadója. 2020 óta saját projekt galériáját, a Heart & Cherry Limited Editions-t vezeti. 2022. nyarán jelent meg szerkesztésében a YOUHU, The New generation of Young Hungarian Art című összefoglaló művészeti albuma, amely 42 kortárs magyar képzőművészt mutat be angol nyelven több mint 370 oldalon.

diploma premier

A World in Chaos

r. David Crisp

Betekintések sorozata az élet értelmébe és az emberek erkölcsi aggodalmaiba, amelyeket a természetes élőhelyükön élő állatokon keresztül mutatnak be, amelyek szerencsétlen hétköznapi helyzeteket elevenítenek meg, és rávilágítanak az etika, az érzelmek, a viselkedés abszurd természetére és álságos következményeire, valamint magára az emberi környezet fogalmára. az emberiség a Föld bolygón.

A mosógépen túl

r. Molnár Eszter

Egy kislány és a cicája véletlenül átkerülnek egy rejtélyes világba, azon belül is egy furcsa szigetre, a mosógépükön keresztül. Együtt keresik a sziget lakóival a hazautat miközbe kalandokba keverednek. Ez elindít egy konfliktust a lakók között, és fény derül egy rég elfelejtett titokra.

Trixie the pixie

r. Teleki Kitti

Fox Tossing

r. Mira Zénó

A barokk kastély parkjában kerti mulatságot rendeznek: a táj idilli, a társaság kellemes, az ételek főúriak, minden a tradíció és a kifinomultság jegyében zajlik. A kert másik részében, ezzel egy időben ketrecek csattognak, kötelek suhognak, rókák vinnyogása hallatszik. A kezdeti idillből a film lassan átvezet az élvezetek másik szintjére, kezdetét veszi a kegyetlen játek, a “rókadobálás”, amely egyre véresebbé, egyre brutálisabbá válik.

Lucid

r. Mays Dweiri

Hogy érzed magad? Nehéz lehet rájönni, hogy mi okozza a lehangoltságot, de ha a nap folyamán végiggondolod a döntéseidet, az segíthet megtalálni a választ. A LUCID egy narratív alapú játék dinamikus történettel, amely újrateremti a depressziós zavar tüneteinek kialakulásának élményét, megfigyeli a viselkedési és pszichológiai változásokat, valamint a helyzet lehetséges következményeit az általános viselkedésre, a fizikai és mentális jólétre, a kapcsolatokra és a termelékenységre.

Szemem sarka

r. Erhardt Domonkos

A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete találkozik egy összenézés erejéig.

rólunk

MOME Anim szak

A MOME Animációs közössége - MOME Anim - a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma több mint 40 éve. A MOME Anim azonban nem csupán egy egyetemi képzési program, hanem a magyar animációs világ egyik vezető alkotóműhelye. Itt a hallgatók az első pillanattól kezdve alkotások készítésén keresztül ismerik meg a műfajt, és annak több aspektusát is gyakorolhatják az alkalmazott filmektől az egyedi műalkotások létrehozásáig.

Az oktatáson túlmutató projekt-, inkubációs- és kutatási tevékenységeket folytatunk, melyek fókuszában a tehetséggondozás és a tartalomfejlesztés áll. Produkciós tevékenységünk keretében hazai és nemzetközi partnerekkel valósítunk meg különböző animációs projekteket. Gondozzuk a KISKAKAS valamint Friss Kakas animációs filmnapokat, kiállításokat, filmbemutatókat, konferenciákat és szakmai fórumokat rendezünk.

A nálunk folyó munka az elmúlt másfél évtizedben számos nemzetközi elismerést hozott, a világ minden táján nyertek filmjeink díjakat, a legrangosabb fesztiválokon Cannestől Berlinig, az Oscar shortlisttől nem is beszélve.

Tevékenységünkkel a magyar animációs filmművészet gazdag hagyományát ápoljuk, úgy tekintünk magunkra, mint ennek a kincsnek egyik őrzőjére, akik képesek megújítani és folyamatosan revitalizálni is azt.

 

Kapcsolat

anim@mome.hu
+36 30 605 4170

 

Helyszínek

NOVEMBER 25., PÉNTEK

MOME Campus
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25
Auditórium M_114
mome.hu

NOVEMBER 26., SZOMBAT

Art+ Cinema
1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.
artpluszcinema.hu

jegyek

Nézd meg a programot és regisztrálj jegyet az ingyenes vetítésekre!