KISKAKAS

A KISKAKAS Animációs Filmnapok legfontosabb célja, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, újító alkotásaiból nyújtson ízelítőt. Ezen túl, követve a korábbi fesztiválok hagyományait, idén is fontos szerep jut a bemutatóknak, előadásoknak és kerekasztal beszélgetéseknek.

2013-ban a kiemelt vendég Finnország, ahonnan az utóbbi években, évtizedekben rengeteg izgalmas, friss munka indult hódító útjára, például a méltán közkedvelt Angry Birds játék, mely a legkülönbözőbb formákban vált sokak kedvencévé világszerte. Ezen alkotások alapja az a különleges, sötéten magába mélyedő, akár önmarcangoló, analizáló művészi stílus, mely hagyományosan a finn animáció sajátja. A KISKAKAS vetítésein ennek a feljövőben lévő animációs iparnak a legfrissebb terméseit láthatjuk: válogatás tekinthető meg a Turku-i Művészeti Akadémia animáció tanszékének diplomafilmjeiből, illetve független finn stúdiók és művészek legsikeresebb munkáiból. A vetítéseket finn meghívottak előadása, és beszélgetések egészítik ki, illetve a kortárs finn animáció egyik legnevesebb alkotója, Katariina Lillqvist személyesen is részt vesz a fesztiválon, elkísérve a filmjeiből készített összeállítást.

A MOME Anim életében jelentős szerepet játszik a külföldi társintézményekkel való együttműködés, melynek egyik fontos fóruma az Animation Sans Frontières oktatási projekt – a résztvevő iskolák legújabb munkáinak vetítése idén sem maradhat ki a programból, ugyanakkor idén egy amerikai intézmény, a California Institute of Arts (CalArts) legizgalmasabb hallgatói munkái is bemutatkoznak, melyhez kapcsolódóan Leo F. Hobaica, Jr. az egyetem film- és videótanszékén oktató helyettes dékánja tart prezentációt.

Az elsősorban a szakmának, de az animáció világa iránt mélyebben érdeklődő nagyközönségnek is szóló prezentációk, kerekasztal beszélgetések során a meghívott nemzetközi szakemberek előadásai mellett folytatódik a Daazo tavaly kezdett beszélgetése az alternatív filmforgalmazási módszerekről.

PLAKAT_70x100_kiskakas_WEB