EURANIM – fényfestés workshop

A 2015-ben indult EURANIM nemzetközi oktatási projekt a Creative Europe támogatásával valósul meg: a MOME animáció és média design tanszékének partnerei a Rencontres Audiovisuelles, Lille (Franciaország), a The Animation Workshop (Dánia), a HOWEST (Belgium), a Plymouth College of Art (UK), és a Turku University of Applied Science (Finnország)

A partnerintézmények egy hároméves oktatási programot dolgoztak ki, amely az animáció egy újabb, innovatív területen való alkalmazását tárja fel, újszerű technikai lehetőségeket bemutatva. A projekt fényfestés (video mapping) témakörben indít képzést, 4 különböző egyetemen és egy nemzetközi fesztiválon zajló, egyhetes modulok formájában, és minden esetben azt a szakmai közönségen kívül a nagyközönségnek is bemutatja egy széleskörben meghirdetett kulturális esemény keretében.
A projekt célja, hogy a frissen végzett animációs és audiovizuális szakembereket jobb piaci helyzetbe hozza, elhelyezkedésüket segítse a szakterületük újszerű, előremutató felhasználási lehetőségét kezükbe adva.

Az EURANIM vimeo csatornáján számos videóanyagon keresztül ismerhető meg a nemzetközi oktatási projekt.

Az EURANIM 2015. június 1-től 2018. szeptember 1-ig, három akadémiai évet átivelő workshop- és eseménysorozatból áll, amelynek a MOME és a Kiskakas Animációs Filmnapok először 2016 áprilisában adot otthont, vendégül látva az 5 ország hallgatóit és szakembereit egy workshop, és egy az érdeklődő közönség számára nyitott záróvetítés keretében.

A nemzetközi workshop első évében, a 2015. szeptember 7-15 között lezajlott workshopon, Lille-ben a MOMÉt Cseh Dániel média design szakos és Mira Zénó animációs hallgatónk képviselte. A projektek témája a 23. század múzeuma volt.
Ezt követően, 2016. januárjában Tóth Balázs és Kádár Melinda hallgatóink Kortrijkban (Belgium) jártak és dolgoztak együtt a partnerintézményekből érkező ifjú tehetségekkel. A workshop keretében izgalmas, belső építészeti fényfestés projektek készültek.

2016 áprilisában a MOME látta vendégül a projekt következő workshopját, ahol a 13 résztvevő között két-két animációs és média designos hallgatónk szerepelt: Tőkés Anna, Tőkés Márton, Tudisco Juli és Giuliano Lo Faro. A budapesti workshop helyszíne a Tesla volt, ahol a Kiskakas animációs Filmnapok zárásaként az EURANIM-workshop résztvevői által, az épület belső homlokzatára készített fényfestést a nagyközönség is élvezhette.
Az év utolsó eseménye szeptemberben Viborgban (Dánia) volt, a The Animation Workshop rendezésében zajlott egyhetes workshopon és záróelőadáson Tarr Kálmán és Hana Yamazaki vettek részt a MOME képviseletében.
A következő projektév áprilisában újra a MOME adott otthont az EURANIM fényfestés workshopnak, ahol Hajba Orsi, Farkas Szandra és Pham Van Quan MOME Anim hallgatók vettek részt, valamint a nagyközönség újra találkozhatott a csapat munkájával, ezúttal a Toldi mozi belső terében.

A projekt további workshopokon folytatódott újra Viborgban és Kortrijkban, valamint Plymouthban (UK), illetve a Lille-ben rendezett Fete de l’Anim fesztivál keretében is, ahol számos más európai iskola hallgatóival együtt fejlesztettek fényfestést a MOMÉsok. 2016-ban: Hlavay Bence és Tőkés Márton, 2017-ben: Halasi Bálint és Lazin Damján, 2018 pedig: Darabos Éva, Nemes Barnabás, Fülöp Emese, Horváth Vivien, Szremkó Bettina, Szujó Alexandra, Halák András László, Juhász Levente és Tábor Zsófi. A pár napos intenzív munkák eredményeként létrejött fényfestéseket a lille-i közönség az Operaház homlokzatán csodálhatta meg.

Creative Europe