hiroshima poster

Százéves a magyar animáció – 113 film az Urániában

Száz éves a magyar animáció, ebből az alkalomból hazánk augusztus 21 és 25 között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége lesz. A kint szereplő filmekből augusztus 25-31. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a televízió M2-es csatornáján is láthatunk alkotásokat.

A centenáriumát ünneplő magyar animáció nemzetközi színtéren is három versenyfilmmel és 252 alkotással (rövid és egész estés animációs filmekkel, televízióreklámokkal, televízióműsorokkal és videoklipekkel) képviselteti magát augusztus 21. és 25. között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

A három magyar versenyfilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén készült diplomafilm. Bucsi Réka Symphony No.42 (2013) című filmjét augusztus 21-én, Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág (2013), valamint Gelley Bálint Otthon című (2012) alkotását augusztus 23-án vetítik Hirosimában. A három versenyfilmet a hazai animációs filmhéten is megtekinthetik az érdeklődők.

A hirosimai fesztivál alkalmából ugyanis itthon az Uránia Nemzeti Filmszínház is bő válogatást ad a kint szereplő filmekből, így 113 rajzfilm lesz látható a moziban augusztus 25. és 31. között. A 16 blokk közül az egyiket japán animációs filmek teszik ki, amelyek a Kecskemétfilm közreműködésével a japán alkotók felajánlásával ingyenesen nézhetők, a 15 blokkban látható magyar filmekre pedig féláron lehet majd jegyeket vásárolni. A részletes programot augusztus 19-től olvashatják az Uránia Nemzeti Filmszínház (www.urania-nf.hu) honlapján. Emellett az M2 televízió műsorán kiemelt filmvetítések szerepelnek.

Forrás: NOL.hu