Fernando Galrito

animációs filmrendező

Fernando Galrito professzor 1960-ban született Portugáliában, jelenleg Lisszabonban él és alkot. Alkotó tevékenységét oktatói tevékenységgel párosítja, és animáció szak oktatási programját vezeti a Caldas da Rainha-i ESAD.CR – Superior School for Arts and Design egyetemen 1999 óta.

Tanulmányait Portugáliában, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban végezte, diplomákat és végzettséget többek között antropológiából, kommunikációból, esztétikából és természetesen animációs filmrendezésből szerzett, doktori (PhD) témája a Tér és Idő kiterjesztése a Mozgóképes művészetben. Tevékenysége is szerteágazó, nem lehet Őt skatulyába szorítani. Elsődleges alkotói területe animációs alkotások létehozása, de dokumentumfilmeket, installációkat, színpadi előadásokat is rendez, kreatív igazgatója a Lisszabon-i MONSTRA animációs filmfesztiválnak, workshopokat tartott már Európa számos országában. Aktív szereplője hazája szakmai közéletének, az ASIFA képviselője, és a portugáliai CARTOON Association alapító tagja.

Alkotóként az experimentális és kísérleti attitüdje érdekli az animációs filművészetnek, ahol egyenrangú alkotó elem az akusztika és a vizualitás. Oktatói és alkotói tevékenységében egyaránt nagy hangsúlyt fektet minden olyan irányzatra, mely az új média lehetőségeit építi be a klasszikus filmalkotói folyamatokba.