Dezso Andrea_foto

Dezső Andrea

grafikusművész

Dezső Andrea Kolozsvári születésű tervezőművész, aki művészeti tanulmányait Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán végezte, és itt szerzett főiskolai, majd egyetemi szintű diplomát.

Alkotó tevékenysége az illusztrációtól az animációig, a könyvtervezéstől az installatív alkotásokig, a hímzéstől a szobrászaton át közösségi terekben megjelenő alkotásokig széles skálán jelentkezik.

Művei, alkotásai, vagy a felkérésekre született munkái őrzik a klasszikus kézművesség értékeit, ugyanakkor kihasználják a digitális kor ajánlotta megjelenési formák lehetőségeit.

Dezső Andrea jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban él és dolgozik. Művei számos múzeumban és galériában voltak, vannak kiállítva, így többek között a Museum of Arts & Design múzeumban és a Jack Tilton Galériában New York Cityben, RICE galériában Houstonban, a FUJIKAWA KIRIE múzeumban Japánban és a Dél-Koreai  The Cheongjou Craft biennálén. Illusztrációit közölte többek között az ArtForum, az ArtNews, a New York Times, a Village Voice, a Wall Street Journal és a Print magazin.

Iparművészeti tevékenységének egyik kiemelkedő alkotása a New York-i metró állomásán (Bedford Park Boulevard) található nagy méretű mozaikja, mely 2007-ben elnyerte a Best American Public Art díjat. A megbízatás folytatódik, ez évben a metróhálózat különböző állomásain további 48 acél installáció lesz felállítva.

Dezső Andrea alkotó tevékenysége mellett oktatói munkát is végez, jelenleg egyetemi docensként oktat a Hampshire College művészeti karán. Korábban oktatott a Baltimore-i Maryland Institute College of Art, és a New York-i Parsons The New School of Design egyetemeken is.