hiroshima poster

Magyarország lesz a díszvendég a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

A 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál hazánkat látja vendégül. Az augusztus 21. és 25. között zajló szemle versenyprogramjában 20 ország 59 alkotása szerepel, köztük három magyar film, ezek mindegyike a MOME Animáció tanszéken készült diplomafilm: Bucsi Réka Symphony no. 42, Gelley Bálint Otthon, valamint Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című alkotása.

A fesztivál ID spotját a MOME Anim MA hallgatója, Kopasz Milán készítette.
Az animációs spot lényegében bűvésztrükkök sorozata, ahol a bűvész láthatatlan marad. A készítő ezt a varázslatot mutatja be néhány másodpercbe sűrítve, egy kis világot hoz létre, ahol az élettelen varázsütésre élővé változik: úgy leshetünk be az animáció kulisszái mögé, hogy közben megmarad az illúzió. A megjelenített miniatűr világ létrehozásához Milán a fát választotta, melynek megmunkálása az animációhoz szükséges türelmet, időt és fizikai jelenlétet jól szimbolizálja. A film minden egyes kockája egy-egy önálló objektrendszer, mely több mint kétszáz, egyesével kifaragott fázist jelent.

A versenyprogram mellett, több vetítési szekciókban is szerepelnek MOME Anim munkák:

“Best of the world” és “Stars of Students” szekciókban:
Vácz Péter: Nyuszi és Őz

“Stars of students” szekcióban:
Pántya Beáta: Transit
Bukta Zsolt: Örökség
Bényai Zsuzsanna: Híd
Horváth-Molnár Panna: Dipendenza
Ruska László, Ringeisen Dávid: Papírvilág
Gelley Bálint: Otthon
Lőrincz Áron: Hajsza
Bucsi Réka: Symphony No. 42
Bakos Barbara: Hölgy hosszú hajjal
Vácz Péter: Parabola
Varga Petra: I got neighbours

Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
(Forrás: NMHH weboldala)
A Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál az annecyi, ottawai, kecskeméti és a zágrábi animációs filmfesztiválok mellett az egyik legfontosabb animációs rendezvény, amelyet kétévente rendeznek meg. A filmszemlét támogatja az ASIFA (Animációs Filmművészet Nemzetközi Szervezete). Az idén 74 országból 2217 pályázat érkezett a főprogramra, a versenyre, ebből 20 ország 59 alkotását választotta ki az öt fős Nemzetközi Szelekciós Bizottság, amelynek tagjai: FUKUMOTO Takashi (Japán), Kaisa Penttila (Finnország), Michaella Müller (Svájc), Greg Holdfeld (Ausztrália) és Valentas Askinis (Litvánia). A válogatás május 9-26. között zajlott Hirosimában. A szakemberek csupán az animáció címének és hosszának ismeretében tekintették meg a több ezer filmet és minden egyes alkotással kapcsolatosan kizárólag a pozitívumokat kiemelve értékelték azokat.

A fesztivál 2014. augusztus 21-25. között zajlik Hirosimában, az eredményhirdetésre augusztus 25-én kerül sor. A nemzetközi zsűri 6 fős lesz – egy japán és 5 külföldi, közte Mikulás Ferenc. A fesztivál tiszteletbeli nemzetközi elnöke Bruno Bozzetto olasz filmrendező lesz. Nagy meglepetést okozott, hogy egy japán alkotás sem került versenybe, ezt a szervezők a külföldi alkotások rendkívül magas színvonalával magyarázták.

A fesztivál történetében eddig négy alkalommal szerepelt magyar animációs rendező a válogató- vagy a bíráló zsűri tagjai sorában, és négy hazai film nyert díjat a fesztivál történetében.