Animáció BA – felvételi információk

A BA végzettséggel rendelkező alkotók képesek az animációs műfaj kifejezési formáit alkalmazva, az animációs filmgyártásban, valamint az animációt alkalmazó filmes, televíziós és kommunikációs projektekben animátorként, látványtervezőként, kompozitorként tevékenykedni. A képzés lehetővé teszi, hogy a szakon végzett hallgatók a későbbiekben videó- és számítógépes játékok fejlesztésében, interneten és mobil interfészeken alkalmazott animációk készítésében is részt vegyenek. Képzettségük és készségeik folytán egyaránt alkalmasak feladatokat önállóan kezelni, vagy nagyobb produkciók részfeladatait csoportmunkában teljesíteni. Tanulmányaik során csoportosan és önállóan kivitelezett projekteket fejlesztenek, melyek során a mozgatás, az animációs látványtervezés (háttér és karakter design), valamint az animációs tartalmak fejlesztésének alapvető ismereteit sajátítják el. A BA diploma megszerzésével kellő mélységű szakmai és elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés MA szintű folytatására.

Az alapképzési szak megnevezése: animáció

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: animációs tervező

A végzettség szintje: alapfokozat (BA)
A képzési idő félévekben: 6 félév

Szakfelelős és szakvezető: Fülöp József

A felvételi folyamat részletei

1. forduló
Az első fordulóban elektronikus mappát (pdf) kell leadni, melynek technikai specifikumai kapcsán a későbbiekben adunk tájékoztatást. Tartalom: öt oldalnyi, az animáció műfajához köthető viuzális tervek, illetve egyéb ábrázolási stúdiumok. Az elektronikus mappa másik része a megadott témához készítendő képregény, melynek terjedelme maximum 4 oldal. Az ábrázolási technika teljesen szabad, lehet manuális vagy digitális, lehet fotó-kollázs vagy rajz, bármilyen egyéb megközelítésű munka. A képregény témáját március 1-ig a mome.hu és a felvi.hu weboldalakon tesszük közzé, a leadandó anyaggal kapcsolatos további információkkal, részletekkel egyetemben.

2. forduló
Az 1. fordulóból továbbjutó jelentkezők, egy későbbi időpontban megadott napon sorra kerülő személyes felvételi vizsga (írásbeli és szóbeli) során először több kérdésből álló tesztet töltenek ki, melyben az animáció, a filmművészet és általános, a vizuális kultúrával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni. Ezt követően három animációs produkciót vetítünk le, melyekből a jelentkezőknek egyet ki kell választani, és arról elemzést készíteni. A forduló zárásaként személyes interjúra kerül sor a felvételi bizottság tagjaival melynek során a teszt alapján felmerülő témák, valamint az elemzett munka kapcsán zajlik a beszélgetés. A jelentkezők anonim módon szerepelnek a fordulóban, de alkalmuk van otthon készített mozgóképes munkáikat is bemutatni, melyeket szintén nevük felhasználása nélkül kell egy hordozón (pen-drive, vagy egyéb mobil adathordozó) az interjú elött a bizottság részére átadni.

3. forduló
a 2. fordulóból továbbjutott jelentkezők július elején (pontos dátumról tájékoztatót küldünk) 3 napos felvételin vesznek részt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, melynek során különböző, gyakorlati feladatokat kapnak (storyboard készítése, grafikai feladatok, és így tovább), melyeket egyénileg és csoportokban kell megoldaniuk, illetve újabb interjún vesznek részt a tanszék oktatóival.

Jelentkezési határidő: a 2019/20-as tanévre a jelentkezés lezárult, a 2020/21-es tanévre jelentkezni előreláthatólag majd 2020. február közepéig lehet.

A felvételi eljárással kapcsolatos további információk a mome.hu weboldalon érhetők el.